диоксид_титана

Оксид титану (IV), диоксид титану, двуокис титану — амфотерний оксид чотирьохвалентного титану. Є основним продуктом титанової індустрії (на виробництво чистого титану йде лише близько 5% титанової руди).

Технічний опис.

Чистий діоксид титану (TiO2) — це безбарвна тверда кристалічна речовина. Незважаючи на безбарвність, в великих кількостях діоксид титану надзвичайно ефективний білий пігмент, якщо він добре очищений. TiO2 практично не поглинає ніякого падаючого світла у видимій області спектра. Світло або передається, або переломлюється через кристал або ж відбивається на поверхнях. TiO2 — це стабільне (самий стабільний з усіх відомих білих пігментів), нелетке, нерозчинний в кислотах, лугах і розчинах при нормальних умовах речовина.

Двоокис титану відрізняється високою реакційною стійкістю до різних сполук, в тому числі і до токсичних, що містяться в повітряному середовищі. Через свою інертність, діоксид титану не токсичний і, в загальному, вважається дуже безпечною речовиною. Він може контактувати з продуктами в упаковці, а в певних концентраціях його можна використовувати і як харчовий барвник. Діоксид титану не розчиняється у воді і розбавлених мінеральних кислотах (крім плавикової) та розбавлених розчинах лугів.

Двоокис титану є одним з найважливіших сполук титану, служить вихідним матеріалом для отримання інших його сполук, а також частково металевого титану. Використовується головним чином як мінеральна фарба, крім того, як наповнювач у виробництві гуми і пластичних металів.

 

Диоксид титану 2220 (KRONOS)

Найменування Сфера застосування Характер-ки Фасування Країна виробництва
KRONOS 2220 Жорсткі ПВХ, суперконцентрати, профіль, сайдинг, ПВХ плівки, леноліум, хімічні волокна. Рутиловий пигмент, ідеальна білизна та атмосферостійкість. Мішки по 25кг. на паллетф по 1т. або 1,2т. Німеччина, Бельгія.